Više od 3.000 banjalučkih porodica sada ima legalan dom

0

Više od 3.000 banjalučkih porodica dobilo je legalan krov nad glavom i na taj način ostvarilo uštede od 8.000 do 15.000 KM, od kako je, na inicijativu Banjaluke započeo proces besplatne legalizacije objekata.

“Nakon više decenija ovi divni ljudi napokon mogu mirno spavati, jer je njihov krov nad glavom legalan”, kazao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, te je uručio novih 50 rješenja za besplatnu legalizaciju porodičnih domova.

“Prešli smo cifru od 3.000 završenih predmeta. Nastavljamo dalje za našu Banjaluku i za naše Banjalučane”, poručio je on.

Podsjećamo, Grad Banjaluka je prvi pokrenuo inicijativu za besplatnu legalizaciju i početkom avgusta prošle godine predao Narodnoj skupštini Republike Srpske inicijativu za izmjenu Zakona o legalizaciji kako bi legalizacija bila potpuno besplatna i jednostavna, narodna skupština Republike Srpske usvojila je ovaj zakon 14. septembra ove godine.

“Riječ je o 20.000 porodica u Banjaluci, odnosno 100.000 porodica u cijeloj Republici Srpskoj koje će zvanično dobiti svoj krov nad glavom, potpuno besplatno”, kazao je ranije Stanivuković.

U okviru mjere podrške – besplatne legalizacije, kako kaže, Grad Banjaluka u korist svojih građana, u konačnici će se odreći oko 15 miliona KM prihoda.

“Osim besplatne legalizacije, Grad je obezbijedio sugrađanima i besplatne priključke za vodosnabdijevanje i kanalizaciju, a prije nekoliko dana uručene su i prve besplatne građevinske dozvole za objekte do 200 metara kvadratnih, što će građanima koji rade na rješavanju stambenog pitanja donijeti i značajne uštede. Nedavno smo pokrenuli i inicijativu da porodice sa četvoro i više djece, mladi bračni parovi i porodice poginulih boraca dobiju besplatne placeve za gradnju stambenog objekta”, zaključio je on.