U Zvorniku održan veliki narodni miting “Branimo Srpsku”

0

U Zvorniku se održava narodni miting “Branimo Srpsku”. Okupljeni su pozvali na jedinstvo i odlučnost da se odbrani ono što je Republici Srpskoj zagarantovano Dejtonom.

Na mitingu se okupilo više od 4.000 građana.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović pozvao je na jedinstvo.

“Da kažemo ‘ne’ nasrtajima na naše institucije i zvaničnike. Od toga zavisi opstanak naše Republike Srpske”, poručio je Ivanović.

Kaže da je obaveza braniti identitet.

“Ovo je trenutak kada moramo biti zajedno radi budućnosti naše djece. Republika Srpska je ključna za očuvanje i zaštitu identiteta srpskog naroda”, istakao je Ivanović tokom govora na mitingu.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da će Srpska pobijediti.

“Svaki put kad smo imali kriznu situaciju, a naš narod bio je zajedno uz svoje institucije, mi smo pobijedili. I ovaj put pobjeđuje Republika Srpska, i ne samo zato što je to rekao Zvornik, već je to rekla sve i jedna opština i grad u našoj Republici Srpskoj”, kaže ona.

Zato što, kaže Cvijanovićeva, znamo vrijednosti i važnosti institucija, znamo koliko je bitno i koliko je prelomni momenat sada da li ćemo ili nećemo imati budućnost.

“A, mi smo ovdje da pokažemo da ćemo imati budućnost”, poručila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je veličanstvena slika iz Zvornika poslala jasnu poruku.

“Ne može niko ponižavati predsjednika Republike Srpske. Ako ponizite predsjednika, onda su poniženi svi građani Srpske. Nećemo dozvoliti predsjedniku da se pojavljujue u montiranom procesu u Sarajavu i nećemo dozvoliti ponižavanje institucija Srpske”, poručio je Višković.

Pozvao je na poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma.

Predsjednik NSRS i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istakao je da predsjednik Republike Srpske proglasio ukaze o dva zakona koje su mu poslali iz Parlamenta Srpske.

“Da Dodik to nije učinio, prekršio bi Ustav i iznevjerio naše glasove. On je birao između sarajevske zamke i poštovanja svog naroda”, poručio je Stevandić.

Naglasio je da nema zamjene za slobodu.

“Sloboda znači da mi biramo predsjednika Srpske i sve ostale zvaničnike Srpske”, poručio je Stevandić.

Predsjednik NPS-a i poslanik u NSRS Darko Banjac rekao je da Srpska ima pravo da brani svog predsjednika.

“Građani Srpske biraju predsjednika Republike i građani su odlučni da svoje pravo odbrane”, poručio je Banjac.

Skupu prisustvuju srpski član Presjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, energetike i rudarstva Petar Đokić, trgovine i turizma Denis Šulić, prosvjete i kulture Željka Stojičić, kao i šef kabineta predsjednika Srpske Danijel Dragičević.

Prisutni su predstavnici partija koalicionih partnera SNSD-a, načelnici opština Vlasenica Miroslav Kraljević, Milići Marko Savić, Bratunac Lazar Prodanović, Srebrenice Mladen Grujičić, predsjednik Obora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović, kao i gradonačelnik Bojan Ivanović.

Prethodni narodni miting pod nazivom “Branimo Srpsku”, na kome je pružena podrška institucijama Srpske u odbrani nadležnosti Republike Srpske, održana je u ponedjeljak u Trebinju, piše RTRS.