Tužio firmu jer mu nije dala povišicu a 15 godina je na bolovanju!

0

Viši IT radnik na bolovanju od 2008. odnosno 15 godina pokušao je da tuži tehnološkog giganta IBM zbog diskriminacije jer mu nije povećana plata. Ian Clifford je tvrdio da je bio žrtva diskriminacije u pogledu invaliditeta…

od strane IBM-a jer mu plata nije povećana za 15 godina koliko je bio van posla.

Prema zdravstvenom planu IBM-a, IT specijalista prima više od 61.896 evra (£54,000 funti) godišnje i garantovano će primati platu do svoje 65. godine – što znači da će imati više od 1.719.465 evra!

Međutim. Gospodin Kliford je tvrdio da to „nije dovoljno velikodušno“. Rekao je da će njegova plata od 61.896 evra godišnje (£54,000 funti) “uvenuti” tokom vremena zbog inflacije.

Tribunal za zapošljavanje u Readingu, Berks, čuo je da je gospodin Kliford, koji je studirao na King’s College London, počeo da radi za Lotus Development 2000. pre nego što ga je kupio IBM. Otišao je na bolovanje u septembru 2008. i još uvek nije bio na poslu 2013. godine, kada je podneo tužbu.

Gospodin Kliford se požalio da nije dobio povećanje plate i/ili bilo kakvu naknadu za godišnji odmor za petogodišnji period.

U aprilu 2013, kada je gospodin Kliford bio u srednjim 30-im, postignut je “kompromisni sporazum“ i njegove žalbe su rešene tako što su ga stavili u invalidski plan kompanije. Prema planu, osoba koja je nesposobna za rad se ne otpušta, već ostaje zaposlena i nema “nema obaveze da radi“, rečeno je na ročištu.

Zaposleni na planu ima pravo do oporavka, penzionisanja ili smrti, ako ranije, da mu se isplati 75 odsto ugovorene zarade.

U slučaju gospodina Kliforda, njegova ugovorena plata bila je 72.037 funti, odnosno 82.554 evra što znači da će od 2013. biti plaćen 54.028 funti (61.896 €) godišnje nakon što mu se odbije 25 odsto.

Plan je fiksiran na snazi više od 30 godina dok nije dostigao starosnu granicu za penzionisanje sa 65 godina, što znači da će dobiti ukupno više od 1.719.465 evra! Takođe mu je plaćeno 8.685 funti da reši svoje žalbe na regres za godišnji odmor 2013. godine i pristao je da nikada više ne podnosi pritužbe u vezi sa istim pitanjima.

Ali u februaru 2022. g. Kliford je odveo IBM pred sud za zapošljavanje sa novim tužbama za diskriminaciju u pogledu invaliditeta koje odražavaju njegovu prethodnu pritužbu.

On je rekao da je bio tretiran “nepovoljno” bez povećanja plata od 2013. godine ili prava na godišnji odmor i uporedio se sa zaposlenim bez invaliditeta kome bi tokom praznika bila isplaćena puna plata. Gospodin Kliford je rekao da bi sa inflacijom koja sada iznosi više od 10 odsto „vrednost isplata uskoro nestala“. piše britanski telegraf

On je rekao: „Smisao plana je bila da se zaposlenima koji nisu u stanju da rade pruži sigurnost – to se nije postiglo ako su plaćanja zauvek zamrznuta.

Međutim, sudija za zapošljavanje Paul Housego odbacio je njegov slučaj….
Sudija Housego je rekao: “To što aktivni zaposleni mogu dobiti povećanje plata, ali neaktivni zaposleni ne, je razlika, ali, po mom mišljenju, nije šteta uzrokovana nečim što proizilazi iz invaliditeta. Žalba je u stvari da beneficija neaktivnog zaposlenog na planu nije dovoljno velikodušna jer su isplate na fiksnom nivou od 6. aprila 2013. godine, sada 10 godina, i mogu tako ostati.”

Izvor: Zanimljivostidana.com