Sve češće vršnjačko nasilje kod mlađe dece

1

Da je potrebno timsko djelovanje radi suzbijanja pojave vršnjačkog nasilja, koje u najvećoj mjeri narušava sigurnost učenika i osoblja u školama, ocjenjuju stručnjaci iz oblasti sigurnosti. Škole su postale ranjive mete izvana i iznutra.

Nakon tragičnog događaja u Srbiji, incidenta u školi u Lukavcu i nekoliko manjih incidenata vršnjačkog nasilja u školama u BiH, javnost je uznemirio i incident koji se dogodio u Žepču kada je učenik prvog razreda srednje škole u školu unio pištolj.

Incident se završio bez težih posljedica, ali je još jednom ukazao na to da se hitno mora djelovati radi sprječavanja ovakvih i sličnih pojava u školama.

Učenik prvog razreda Srednje mješovite škole u Žepču u školu je unio vatreno oružje u namjeri da se obračuna s vršnjakom. Vijest je ovo koja je preplavila gotovo sve medije u BiH i regiji. Sedam dana poslije o navedenom incidentu gotovo ni riječi. U školi se osjeti zabrinutost zbog incidenta, posebno zbog odnosa šire zajednice o problemu koji se, s puno većim posljedicama, može dogoditi bilo kad i bilo gdje.

– Mi uvijek imamo običaj razgovarati o posljedicama. Da bismo preventivno djelovali, ozbiljno, da nam se ne bi dogodilo nešto, ne daj Bože. Evo, kod nas se završilo sve dobro, kraj je bio dobar – kazao je za BHRT Adil Gačić, direktor Srednje mješovite škole Žepče.

Da je potrebno timsko djelovanje radi suzbijanja pojave vršnjačkog nasilja, koje u najvećoj mjeri narušava sigurnost učenika i osoblja u školama, ocjenjuju stručnjaci iz oblasti sigurnosti. Škole su postale ranjive mete izvana i iznutra.

– Iznutra zbog toga što pojedini učenici tragom društvenih mreža i svega čemu su izloženi teže postati junaci svoje ulice, junaci svoga razreda, junaci našeg doba. A s druge strane, za sve one koji izvana žele narušiti sigurnosno stanje i unutar lokalne zajednice i unutar BiH škola je vrlo zanimljiva i ranjiva meta – kaže Taib Spahić, stručnjak iz oblasti sigurnosti.

U Ministarstvu obrazovanja SBK-a ističu da posebno zabrinjava i poziva na hitno preventivno djelovanje cijele zajednice podatak da su sve češće pojave vršnjačkog nasilja, ne samo kod adolescenata već i kod djece mlađe dobi.

– Škola je tu samo mjesto gdje se dogodilo neko nasilje. To mjesto moglo je biti unutar porodice, moglo je biti u bilo kojoj instituciji, tako da se ne bi samo svelo da vidimo što će uraditi škola i Ministarstvo. To je problem zajednice, nasilje i sve te stvari, problem sigurnosti je problem čitave zajednice – ističe ministar obrazovanja SBŽ-a Bojan Domić.