Subašić: Nema državljana BiH među poginulim i ranjenim u Gazi. Još ništa od njihove evakuacije

0
Smoke and fire from the explosion of an Israeli strike rise over Gaza City, Tuesday, July 29, 2014. Israel escalated its military campaign against Hamas on Tuesday, striking symbols of the group's control in Gaza and firing tank shells that shut down the strip's only power plant in the heaviest bombardment in the fighting so far. The plant’s shutdown was bound to lead to further serious disruptions of the flow of electricity and water to Gaza’s 1.7 million people. (AP Photo/Hatem Moussa)

Prema informacijama kojima raspolaže Ambasada BiH u Kairu, među državljanima BiH koji se nalaze u pojasu Gaze za sada nije bilo ni poginulih ni ranjenih.

“Imamo određene kontakte s našim državljanima koji se nalaze na teritoriji Gaze. Dvadeset i sedam osoba je izrazilo interes da budu evakuirane iz pojasa Gaze”, izjavio je ambasador BiH u Egiptu Sabit Subašić.

Kaže da je Ambasada u vrlo bliskoj saradnji s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), a u stalnom su kontaktu i s Ministarstvom vanjskih poslova Egipta koje bi trebalo da bude nosilac procesa evakuacije na samoj granici.

“Za sada nemamo nikakvih preciznih informacija kada će se evakuacija dogoditi, to više nije u rukama ni Ambasade BiH niti bilo koje druge ambasade. Veliki je broj ambasada koje su u istoj poziciji kao i mi, koje imaju svoje ljude na području Gaze i svi željno očekujemo da se evakuacija završi”, naveo je ambasador Subašić.

Prema njegovim riječima, još ništa nije definitivno, još ništa nije riješeno.

“Na sreću, prema informacijama koje imamo, naši ljudi tamo su u dobrom stanju. Nije bilo nikakvih loših dešavanja što se tiče naših ljudi, niti ranjenih niti poginulih”, rekao je ambasador Subašić za Fenu.