SLATKA DETELINA: Pomaže kod bronhitisa, hipertenzije, zatvora, migrene, nesanice, reumatizma, artritisa… (RECEPT)

2

Slatka detelina (kokotac), nežna biljka sa tako mnogo lekovitih svojstava. Možete je gajiti u svom dvorištu ili u saksiji, i nije preterano zahtevna. Najčešće se u lekovite svrhe bere u sezoni cvetanja biljke. Neophodno je odseći sve bočne izdanke, kao i gornje cvasti, vezati u snopove, pa okačiti na plafon u suvom i provetrenom prostoru. Nakon sušenja, izdanci će morati da se zgnječe. Zatim dobijenu masu treba prosijati kroz sito da se odvoje nepotrebni veliki komadi stabljika.

Lekovita svojstva imaju listovi, izdanci, plodovi i cvetovi slatke deteline. Najbolje je da ih čuvate u staklenim i keramičkim teglama koje mogu da se zatvore. Ako nema mogućnosti da sami uzgajate slatku detelinu, uvek možete kupiti gotov proizvod u apoteci.

Slatka detelina ima bogat sastav koji uključuje glikozide, proteine, kumarin, holin, tanine, organske kiseline, polisaharide, saponine, flavonoide, karoten, vitamine B4 i E, smole, eterična ulja, tokoferol, alantoin, aminokiseline, masne kiseline, cimarin.

Ova biljka ima značajna lekovita svojstva, a u narodnoj medicini koristi se vekovima. Ova biljka ima iskašljavajuće, hipotenzivno, antiinflamatorno, antibakterijsko dejstvo. Slatka detelina smanjuje rizik od stvaranje krvnih ugrušaka i podstiče korisno preznojavanje kada osoba ima temperaturu. Leči rane, koristi se kao losion, a ima I sedativno svojstvo. Preparati na bazi slatke deteline koriste se u lečenju bronhitisa, hipertenzije, zatvora, migrene, nesanice, reumatizma i artritisa, kao i svih problema sa disajnim putevima.

Med od slatke deteline je od velike koristi , pa je vredno obratiti posebnu pažnju na ovu biljku za one koji se bave pčelarstvom. Pčele koje sleću na slatku detelinu daju med koji je koristan kod bolesti gornjih disajnih puteva. Može pomoći kod nesanice, glavobolje i proširenih vena.

Možete spremiti i čaj od slatke deteline – veliku kašiku suve biljke prelijte sa 2,5dl ključale vode. Tome dodajte kašičicu meda i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procedite. Popijte malu šoljicu čaja jendom dnevno.

Slatka detelina se ne preporučuje u trudnoći, a predoziranje može izazvati glavobolju i mučninu. Pre upotrebe prirodnog leka, konsultujte se sa lekarom.

Izvor: mondo.rs

.