Situacija u Republici Srpskoj je alarmantna: Polovina opština suočena sa velikim dugovima, nedostatak radne snage za osnovne poslove

8

Deseta posebna sjednica, na zahtjev člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, biće održana sutra. Poslanici bi trebalo da se izjasne o izjavi Željke Cvijanović, člana Predsjedništva BiH, o proglašenju zaključka Predsjedništva o navodnim napadima organa Republike Srpske na osnovne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH, koji je usvojen bez konsenzusa na osmoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH.

Jovica Radulović, predsjednik Glavnog odbora Srpske demokratske stranke komentirao je za N1 održavanje ove sjednice, ali i upozorio da se Republika Srpska nalazi u vrlo teškoj situaciji zbog odlazaka građana i da će situacija, ukoliko se odmah ne reaguje, biti bespovratna.

Kako će se SDS postaviti prema ovoj temi u NSRS?

– Klub poslanika SDS će se prvi put sastati sutra ujutro, neposredno prije sjednice. Sutra ćemo zauzeti konačan stav. Trebamo govoriti o suštini zaključaka koje je Predsjedništvo donijelo preglasavanjem. Dva člana Predsjedništva u zaključcima govore da RS navodno ne poštuje Dejtonski sporazum i odluke Ustavnog suda, a s druge strane apsurd je veći jer nam je svima jasno da odluke Ustavnog suda nisu provedene ni u svim kantonima. U tim zaključcima se pozivaju na međunarodni intervenecionizam. SDS vrlo dobro zna šta je to i ne može prihvatiti ove zaključke pa se može naslutiti u kom pravcu ćemo sutra ići.

Koliko je ovo značajna tema u trenutku kada RS ima brojne druge probleme kojima se, nažalost, poslanici ne bave?

– Odlična konstatacija. Poslanici i načelnici opština i rukovodstvo SDS svakodevno ukazuje na mnogoborjne probleme u kojima se RS nalazi. Mnoge opštine u RS, ali i budžet RS su u velikom problemu. Više od polovina opština je u stanju velikog duga i obaveza. Mi svakodnevno govorimo o tome na sjednicama Saveza opština i gradova. Situacija je do te mjere alarmantna da se pod hitno moramo početi baviti sistemskim rješenjima. Ukoliko zakasnimo, bojim se, doći ćemo u situaciju koja je bespovratna. Svakodnevno se suočavamo s odalskom, ne samo visokoobrazovanih kadrova.

Mi u lokalnim zajednicama više nismo u situaciji da pronađemo firme/radnike koje mogu obavljati osnovne poslove iz komunalija, građevinske poslove itd. Situacija jeste alarmantna. Ovo nije preuveličavanje. Dokle god se budemo bavili nacionalnim temama i raspravljali na tematskim sjednicama ko je šta rekao te trivijalnim stvarima, a narod odlazi. Sve veće su gužve pred stranim ambasadama. Ako ne dođe do brzog otrežnjenja na našoj političkoj sceni, situacija neće biti nimalo dobra.

U međuvremenu vladajuća koalicija održala je sastanak u Istočnom Sarajevu, dogovoreno usvajanje dva nova zakona. Jesu li Dodik i SNSD ponovo pogazili zaključke NSRS?

– Razmišljajući o tome šta se trenutno dešava na političkoj sceni mogu kroz šalu da kažem da mi kao da imamo dva predsjednika RS – jednog koji se u Sarajevu ekltantno zalaže za donošenje svih zakona na štetu RS i onog koji kada se vrati u Banjaluku imaoz izlive emocije nacionalizma i “zaštite” vitalnih nacionalnih interesa sprskog naroda. To je pojava koja nije pvi pu viđena. Ali u ovo vrijeme doseže kulminaciju. Svjedoci smo da predsjednik priča jedno u Banjaluci, sasvim drugo radi na terenu, suprotno zaključcima NSRS.

Dodik je potvrdio da pristaje na formiranje apelacionog suda BiH, u okviru izmjene Zakona o sudovima. Koliko se sve to kosi sa Dodikovim ranije iznesenim stavovima da Sud BiH ne postoji u Ustavu?

– Moramo biti potpuno iskreni. Analizirajući ovaj dokument u predloženom tekstu koji se tek treba naći pred poslanicima na nivou BiH, namjera Milorada Dodiak je ovdje potpuno drugačija. Pristaje na osnivanje višeg suda koji bi ukinuo Apelaciono odjeljenje isključivo zato što to njemu odgovara. Brišu s nadležnosti prvostepenog odjeljenja Suda BiH u dijelu najtežih krivičnih djela – korupcije i organizovanog kriminala.

Dodik je s partnerima iz FBiH uspio da dogovori derogiranje nadležnosti Suda BiH na entitetske gdje on ima apsolutnu kontrolu. Šta je pozadina, to ćemo tek vidjeti. Bojim se da je ovo jedna ozbiljna dogovorena priča da bi izbjegli ono što javnost očekuje – da Dodik en dogovara i da se ne pokrenu istrage od vile i za sve malverzacije kojima je RS doveo u tešku i bezizlaznu situaciju.

Kada je riječ o zakonu o Ustavnom sudu, Dodik predlaže da, umjesto troje stranih sudija, Parlamentarna skupština BiH bira troje sudija iz BiH. Je li ovo zaobilaženje NSRS i smanjenje njenih nadležnosti u tom procesu?

– Apsolutno. Nelogično je i neprihvatljivo s aspekta ustavnog proetka RS da se sudija koji je po sadašnjem zakonu biran u NSRS da dođemo u situaciju da se predloženim zakonom derogiraju institucije vlasti RS. Zabrinjavajuće je da ovim radnjama Dodik i politička elita koju je okupio oko sebe potpuno derogiraju institucije vlasti RS.

Da li može doći do povlačenje poslanika SDS-a iz NSRS?

– Sve opcije su otvorene. Ako se nastavi i dalje eklantnanto kršenje zaključaka NSRS i njenih nadležnosti i obavezujućih akata, moj prijedlog će biti u tom pravcu.

Odnosi u opoziciji su poprilično zahladnili nakon debakla na prošlogodišnjim izborima. Mogu li naredne jeseni opozicione stranke iz RS u jedan stroj?

– Ja sam ubijeđen da možemo. Očekujem da ćemo do 2024. godine apsolutno posložiti svoje redove. Očekivano je bilo da nakon izbora i cijele euforije dođe do zasićenja i određenog hlađenja odnosa. Ali, kako vrijeme prolazi i politička elita se ponaša, opozicija mora shvatiti da jedini izlaz za RS i naš narod ovdje je da zajedno izađemo i 2024. i 2026. godine. Smatram da pojavljivanje novog političkog projekta Jelene Trivić ne može biti na štetu nego samo na korist jer će i ona okupiti one pristalice koje su naklonjene toj političkoj opciji.