Scena iz Njemačke/ Održan minut šutnje za Izraelace, a onda su na scenu stupila tri muslimana u dresu slavnog kluba…

0

Povodom velikog broja stradalih tokom novog oružanog sukoba između Izraela i Palestine pred utakmice 10. kola njemačke Bundeslige održan je minut šutanja za sve nevine žrtve.

FS Njemačke je na taj način želio pozvati na mir i smirivanje tenzija, a iz DFB-a su saopštili da su šokirani užasnim napadom Hamasa na Izrael.

Oružani sukob je ušao u treću sedmicu, broj stradalih i ubijenih Palestinaca iz dana u dan je sve veći te se prestanak vatre još uvijek ne nazire.

Na svim stadionima u Njemačkoj je za vikend održan minut šutnje, a posebnu pažnju je privukla scena sa utakmice između Hoffenheima i Eintrachta iz Frankfurta.

Naime, nakon održane minute šutnje, trojica fudbalera Eintrachta su odlučila ostati sami na centru te se molitvom sjetiti svih ubijenih Palestinaca.

Tunižanin Ellyes Joris Skhiri, Egipćanin Omar Marmoush i Alžirac Fares Chaibi su ostali na centru te su se pruočili Fatihu, odnosno dio iz muslimanske svete knjige Kur’ana.

Njihov gest je jako odjeknuo islamskim svijetom te je trojici fudbalera naglo porasla popularnost u posljednjih nekoliko dana.

Podsjećanja radi, Mainz je prošle sedmice suspendovao Anwar El Ghazi jer je na društvenim mrežama postavljao objave sa podrškom Palestini.

“Mainz 05 poštuje činjenicu da postoje različite perspektive kada je riječ o složenom sukobu na Bliskom istoku koji traje decenijama”, naveli su iz ovog bundesligaša.

“El Ghazi je zauzeo stav o aktuelnom sukobu na Bliskom istoku koji je procijenjen neprihvatljivim i klub se jasno distancira od sadržaja objave jer ona ne predstavlja vrijednosti kluba.”

Bayern je također imao određenih razgovora sa Noussair Mazraoui jer je Marokanac podržao Palestince, ali se situacija izgladila te bi defanzivac trebao biti u konkurenciji za mečeve čim se oporavi.

Sportsport.ba