SBiH Srebrenica: Poziv Tužilaštvu da reaguje na dodjelu 200.000 KM

0

Uslijed medijskih natpisa da su određena udruženja privilegovana u raspodjeli javnog novca Kantona Sarajevo iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Srebrenica smatraju da se radi o klasičnoj političkoj korupciji i to s ciljem da sredstva navodno namijenjena pomoći povratnicima iskoristi za kupovinu glasova na predstojećim lokalnim izborima.

Avdić otkrio: Okerić iz Kantona Sarajevo uplatio 88.000 KM udruženju kojeg su osnovali članovi NiP-a

“Pomoć povratnicima treba da se realizuje putem zvaničnih institucija, a ne delegirati istu na udruženja osnovana od strane lokalnih NiP-ovih političara – navodi se u reakciji SBiH Srebrenica, te pitaju:

“Zašto Vlada Kantona Sarajevo ne pomogne sufinanciranje kupovine stanova mladim povratnicima u mjestima povratka, kao što to radi za mlade bračne parove u KS? Zašto se izvršne vlasti ne potrude pa da djeca povratnika ne plaćaju skuplje studentske domove? Već je jedini njihov grijeh što imaju ličnu kartu u Srebrenici ili u nekom drugom povratničkom mjestu.

“Ne mogu jer se novac nemilice troši na stranačka udruženja i njihove “projekte”. I što je najžalosnije, informacije sa terena govore da ovo nije usamljeni slučaj već da je udruženje Argentarija i ranije isto djelovala. Zato i nedavno usvojeni Zakon o pomoći Srebrenici ne ulijeva nadu da će isti biti iskorišten za konkretnu pomoć povratnicima već isključivo da se NiP i SDP učine vidljivim političkim subjektom u RS-u što sada uistinu nisu, a posebno na regiji Srednjeg Podrinja – navodi se u reakciji SBiH Srebrenica, koji pozivaju nadležno tužilaštvo Kantona Sarajevo da skladu sa svojim nadležnostima promptno reaguje i stane u kraj očitoj korupciji.