Ruki je najcrnja i najmračnija reka na svetu!

0

Reka Ruki, pritoka reke Kongo, nedavno je proglašena za najcrnju i najmračniju reku na svetu, sa vodom toliko tamnom da ne možete ni da vidite svoje lice u takvoj vodi u toj reci!…

Reka Ruki je široka pola kilometra (oko trećine milje) na svom ušću i ima prosečan protok daleko veći od Rajne, ali malo ljudi van Afrike bi čak i čulo za nju.

Onima koji žive na njegovim obalama njegova boja bez sumnje izgleda sasvim normalno, ali istraživači sa ETH Ciriha bili su zaprepašteni kada su je naišli, a istražujući razlog njenog intenzivnog mraka otkrili su njen globalni značaj piše iflscience

U onome što se smatra prvom naučnom studijom afričke reke, naučnici su zaključili da je tamna voda uzrokovana visokim nivoom rastvorenih organskih materija iz okolne prašume. Naučnici su otkrili da je boja uzrokovana jedinjenjima bogatim ugljenikom koja su izlužena iz trule biljne materije i isprana u reku Ruki kišnicama i poplavama.

Dr Travis Drake, vodeći autor nedavno objavljene studije, rekao je da je Ruki “u suštini čaj od džungle“ u kome se kuvaju biljna materija bogata ugljenikom. Rezultirajuća obojenost vode čini Ruki tamnijim od Rio Negra. , rekao je dr Drejk.

“Organska jedinjenja izlužena iz ove vegetacije apsorbuju svetlost, tako da što je veća koncentracija, to će voda biti tamnija.To bi bilo kao da kuvate ekstra koncentrisani čaj koristeći mnogo kesica čaja.To bi bilo kao da kuvate ekstra koncentrisani čaj koristeći mnogo kesica čaja.”, rekao je dr Drejk.

Koristeći sistem merenja, tim naučnika ETH Cirih, u Švajcarskoj, otkrio je da je Ruki 1,5 puta tamniji od amazonske reke Rio Negro, svetske crnovodne reke. I iako Ruki čini samo dvadeseti deo basena Konga, on pruža petina ukupnog rastvorenog ugljenika u Kongu.

“Reka Ruki je jedan od rečnih sistema najbogatijih DOC-om na svetu“, rekao je Matti Barthel, koautor studije. Njegova voda sadrži četiri puta više organskih ugljenikovih jedinjenja nego u Kongu i 1,5 puta više od vode Rio Negra u Amazonu.

“Zapanjila nas je boja reke“, rekao je istraživač ETH Ciriha Travis Drake, dodajući da je toliko mračno da bukvalno ne možete da vidite svoju ruku ispred lica kada zaronite je u reku.

Izvor: Zanimljivostidana.com