Rastuća popularnost montažnih kuća iz BiH u Njemačkoj

0

Koliko smo spremni pronaći slobodnu parcelu, maknuti se od grada i sagraditi kuću, primjerice, montažnu? Stručnjaci kažu da se tako može uštedjeti u novcu i dobiti na kvadratu. Ekološka održivost, lako i učinkovito zagrijavanje i hlađenje objekta, brzina i građenje po mjeri, uz cijenu i do tri puta manju od cijene kvadrata stana, samo su neke od prednosti montažnih kuća. Zapad je to odavno prepoznao, a posljednjih godina montažne kuće postaju sve popularnije i u BiH.

Da je potražnja za montažnim objektima sve veća, potvrđuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Bilježe rast uvoza materijala za izgradnju ovih objekata, koji se odražava kako u kilogramima materijala tako i u cijeni.

– Prošle godine uvezeno je robe u vrijednosti iznad 8,230.000 KM, dok je vrijednost ukupno uvezene robe 2021. godine iznosila nešto više od 4,814.000 KM. Ovi podaci pokazuju kako povećanje uvoza tako i poskupljenje samog materijala, ali i dalje uvjerljivo najviše uvozimo iz Turske – kazali su početkom godine iz UNO-a BiH.

Prema podacima UNO-a, BiH je tokom prošle godine u inozemstvo izvezla montažnih kuća u vrijednosti od 130,8 miliona KM, i to najviše u Njemačku. Kad je riječ o uvozu, lani su u BiH iz inozemstva stigle kuće u vrijednosti od 8,23 miliona KM, uglavnom iz Turske i Italije.

Podaci za ovu godinu još su pozitivniji. Naime, proizvođači montažnih kuća iz BiH tokom proteklih devet mjeseci u inozemstvo su plasirali ove proizvode u vrijednosti od 104,92 milona KM, što je gotovo 11 milona više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istom razdoblju prošle godine montažnih kuća izvezeno je u vrijednosti od 93,74 miliona KM.

Prema podacima UNO-a BiH, ove godine za proizvođače montažnih kuća najpopularnije je bilo njemačko, hrvatsko i austrijsko tržište. Za razliku od izvoza, podaci UNO-a pokazuju da su ove godine iz inozemstva u BiH stigle montažne kuće u vrijednosti od 6,25 miliona KM, dok su za njih godinu prije bh. građani izdvojili 5,46 miliona KM.

Montažne kuće su, kažu proizvođači, povoljne, ekološke, tople i za kratko vrijeme useljive, a trajanje materijala je oko 100 godina.

Vlasnik kompanije koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća “Roleks” iz Omarske Milenko Rosić kazao je da četvorni metar s temeljem u prosjeku košta oko 1050 KM.

– Potražnja je mnogo veća u odnosu na prošlu godinu, a općenito, ove kuće su iz godine u godinu sve traženije. Mnogi građani se vraćaju iz inozemstva i žele ovakve kuće – rekao je nedavno Glasu Srpske Rosić.

Jedini problem u poslovanju im, kako kaže, pravi to što manjka radne snage, zbog čega se ne mogu okrenuti izvozu u inozemstvo. Dodao je da brzina završetka kuće ovisi o kvadraturi. Prema njegovim riječima, za kuće do 100 kvadrata vežu se ugovorom od 90 dana, a nekada budu i prije gotove. Građani se najčešće odlučuju za kuće do 50 kvadrata.

Pune ruke posla imaju i u banjolučkom poduzeću “Berić”.

– U posljednje vrijeme, kako su skočile cijene struje, drva, plina…, vlada veliko zanimanje za niskoenergetske kuće, jer su one utopljene i nemaju vlagu te se prave od najsavremenijih materijala – rekao je vlasnik ove kompanije Dragan Berić, prenosi Večernji list BiH.

Nakon pandemije koronavirusa, kako kaže, mnogi su se okrenuli prirodi pa ovakve kuće prave na selu. Dodao je da se cijene nisu mnogo mijenjale, pa je za kuću od 100 kvadrata u prosjeku potrebno odvojiti od 70.000 do 90.000 KM. Stabilizirale su se, kako kaže, i cijene materijala, ali problem s nedostatkom radne snage je konstantan.