Problem nedostatka radne snage u Sarajevu

8

Na danas održanoj sjednici Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, glavna tema razgovora bila je ozbiljan nedostatak radne snage.

Predsjednik Suhad Ećo istaknuo je ključnu važnost provođenja obrazovnih reformi te podržao inicijativu za usvajanje zakona o dualnom obrazovanju tokom sastanaka s predstavnicima resornog ministarstva.

Ećo je također istaknuo potrebu modernizacije zavoda za zapošljavanje, s obzirom na trenutno veliki broj nezaposlenih pojedinaca, dok se poslodavci suočavaju s nedostatkom radne snage.

Usvajanje zakona kojim bi se rasteretili poslodavci, omogućivši time značajno povećanje plaća, prepoznato je kao ključno sredstvo koje bi barem djelomično moglo suzbiti odlazak radno sposobnog stanovništva iz Bosne i Hercegovine.

Ećo je najavio dolazak predstavnika Ministarstva privrede Kantona Sarajevo kako bi razgovarali o projektima koje pripremaju i subvencioniranju kamata za privredu.

Osim toga, na sjednici se planira razmotriti inicijativa za izmjenu propisa koji reguliraju izdavanje urbanističkih saglasnosti i građevinskih dozvola za izgradnju poslovnih objekata u Kantonalnom Sarajevu.