Paralele između dešavanja u Palestini i iskustva građana BiH prije tri decenije

0

Palestinska zajednica u BiH danas organizuje novi skup podrške Palestini i njenom narodu koji godinama proživljavaju teror Izraela, a koji je posljednjih dana intenziviran.

Skup se održava u Sarajevu, na platou ispred Vijećnice, sa početkom u 11 sati, a predviđeno je da traje 2 sata, dakle do 13 sati.
Ponijeti zastave i transparente

Organizatori su pozvali građane da im se pridruže u što većem broju te da ponesu palestinske zastave i svoje transparente.

Nova kriza na Bliskom istoku ponovo je pokazala da u BiH nema ni minimuma suglasnosti niti oko značajnih vanjskopolitičkih pitanja pa su uslijedile potpuno oprečne reakcije – u rasponu od pune podrške Izraelu do solidarnosti s Palestincima na portalima, društvenim mrežama, ali i na ulicama bh. gradova.

Ševka Kulovac, aktivista i jedna od članica organizacije skupa podrške palestinskom narodu u Sarajevu, za Raport je govorila o mirnom protestu i porukama koje njime žele poslati iz Sarajeva.

“Skup je zamišljen kao mirno okupljanje građana koji pružaju podršku palestinskom otporu protiv decenijske okupacije, rata, ratnih zločina i etničkog čišćenja. Želimo poslati poruku podrške Palestini i palestinskom narodu, i pokazati našim sugrađanima koji su Palestinci da u svojim bitkama nisu sami. Kad kažem ‘bitkama’ mislim i na njihov trud da se njihov glas čuje, i njihovo nastojanje da prikažu istinu o stanju njihovog naroda”, kaže Kulovac.

Što se tiče zvaničnog stava naše države po pitanju izraelsko-palestinskog sukoba, ističe da je to “komplicirano kao i mnogo štošta” te da to u ovom slučaju, za nju, “zaista nije ni važno”.
‘Mi smo uz Palestinu’

“Iz nekoliko izvora znam da je ljudima iz Palestine, posebno pojasa Gaze, važno da se njihov glas čuje i to je razlog zbog kojeg sam tu ja, i zbog kojeg smatram da građani Bosne i Hercegovine treba da izađu i pokažu svoju podršku Palestini. To će, u tom slučaju, biti poruka od građana BiH – mi smo uz Palestinu”, naglašava.

Podsjeća da sve ovo što se dešava Palestini, građani BiH su proživjeli prije tri decenije te da je zbog toga važno da ih što više iskaže solidarnost sa palestinskim narodom.

“Ovo što se dešava Palestini: ugnjetavanja, otimanja teritorije, progoni, ubistva, genocid… je ono što je Bosna i Hercegovina preživjela prije tri decenije, i Bošnjaci znaju koliko je važno da se istina čuje. Zbog toga je važno da što više građana bude na ovom skupu podrške Palestini”, zaključuje Ševka Kulovac u razgovoru za Raport.

Podsjetimo, situacija je eskalirala u Pojasu Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas na izraelske gradove u subotu, 7. oktobra. Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam rano ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu “Aqsa Flood”. Izrael je uzvratio masovnim zračnim napadima na Gazu. Odgovor Izraela proširio se na prekid opskrbe vodom i strujom u Gazi, što je dodatno pogoršalo uslove života u području koje se nalazi pod teškom opsadom od 2007. godine.