Otkriveno dodatno udruženje koje je dobilo 40.000 KM od strane NiP-a: Osnivač je Jasmin Hajdarević, član NiP-a

0

Dok Okerić demantuje dokumente i napise o dodjeljivanju sredstava, na površinu izlazi još detalja o sredstvima koja su data Udruženjima na čijem su čelu kadrovi NiP-a.

Nije sporna samo Srebrenica. Predsjednik Skupštine KS Elvedin Okerić (NiP) dao je 40 hiljada KM Udruženju “Sve za bolji Višegrad”.

Na čelu ovog Udruženja je Jasmin Hajdarević jedan od osnivača NiP-a u tom gradu, kao i nekoliko drugih kadrova NiP-a.

Adnan Delić uhvaćen u laži! Njegovo udruženje nije organizator proslave Dana nezavisnosti BiH u Srebrenici

Podsjećamo Kantonalno vijeće Stranke za BiH u Sarajevu optužilo je stranku Narod i pravda da je organizacijama koje su osnovali isplatilo više od 200.000 KM.

“Kada pomislite da vas ništa u Kantonu Sarajevo ne može iznenaditi, svakodnevno dobijemo potvrdu da NIP uspije svojim postupcima nadu pretvoriti u duboko razočarenje. NIP kao nosilac vlasti i stub Trojke u KS svojim djelovanjem i isplatama više od 200.000,00 KM organizacijama koje su oni osnovali, pokazuje da je obnašanje vlasti unosan posao i biznis kako za samu stranku, tako i za pojedince koji su članovi NiP-a”, naveli su.

Dalje tvrde kako je “predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić nastavio put svog predsjednika Elmedina Konakovića u podjeli budžetskih sredstava, čime je pokazao i dokazao da je ovo ustaljenj obrazac na bazi kojeg funkcioniše ova stranka.”

“Federalno tužilaštvo koje provodi istragu za ranije učinjene zloupotrebe bivšeg predsjedavajućeg Skupštine KS, nisu bila dovoljna opomena g. Okeriću da prestane sa zloupotrebama. Naprotiv, ponovo su svonim članovima opet dodjelili javna sredstva svih građana Kantona Sarajevo”, saopćeno je iz SBiH.

Smatraju da je ovo dovoljan razlog za uključivanje svih agencija za provedbu zakona kao i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Ujedno, ono što bi g. Okerić trebao i morao uraditi jeste podnijeti ostavku na mjesto predsjedavajućeg KS, iako je to teško očekivati jer niti njegov predsjednik stranke Elmedin Konaković nije osjetio potrebu da to uradi. Ostavke u KS su ‘privilegija’ koju imaju članovi vlade kao npr. premijer UK ili članovi Stranke za BiH kojima je nipodaštavan rad. Kada ne činite kriminal i korupciju, tada od vas traže ostavke, a kada svjesno činite kriminal – onda tražite da vas javnost shvati jer pomažete udruženja koja se, eto, bave humanitarnim radom iako ste ih sami osnovali”, naveli su.

Na kraju smatraju kako je ovo, prema njihovim riječima, još jedan dokaz da je sistem vrijednosti u gradu Sarajevu doveden do tačke apsurda, gdje pojedinci čine sve da taj kriminal unaprijede, a ne iskorijene.

“Još jednom, pozivamo sve istražne organe da ove transfere ali i sve druge, odmah istraže, te da se ovaj vid korupcije i zloupotrebe javnog novca zaustavi odmah.”