Otkrivena međunarodna kriminalna grupa – vraćeno 850.000 eura firmama iz BiH

0

U velikoj akciji, istražitelji Odsjeka za cyber kriminal u Federalnoj upravi policije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova uspjeli su firmi iz BiH vratiti sredstva u iznosu od 850.000 eura, koja su joj na prijevaru uzeta.

“Istražitelji Odsjeka za cyber kriminal u Federalnoj upravi policije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva, identificirali su počinitelje kaznenih dijela i pravnoj osobi vratili novčana sredstva u iznosu od 850.000 eura, a koja su posredstvom prijevare doznačena na inozemne račune pod kontrolom osoba koje vrše prijevare”, saopćeno je.

Protiv osam identificiranih osoba, za koja se sumnja da su počinili kaznena djela “Udruživanje radi činjenja kaznenih djela”, “pranje novca” i “računalna prijevara” iz Kaznenog zakona Federacije BiH bit će podnesena izvješća o počinjenju kaznenih djela.

Podsjetimo, danas se saopćenjem oglasila i SIPA koja je uočila veliki broj slučajeva koji se odnose na prijevare koje nanose ogromne financijske štete firmama iz Bosne i Hercegovine. Iz SIPA-e su detaljno opisali na koji način su počinitelji ovih kaznenih djela vršili iste. Prevarno postupanje se vrši tako da se pravnim osobama iz Bosne i Hercegovine, posredstvom elektronske pošte, dostavljaju izmijenjene instrukcije za plaćanje njihovim dobavljačima iz inozemstva, bez saglasnosti i znanja tih dobavljača, što rezultira izdavanjem naloga za plaćanje, saopćeno je iz SIPA-e. Tako se sredstva, s računa pravnih osoba otvorenih kod komercijalnih banaka u našoj zemlji, doznačavaju na ino račune pod kontrolom osoba koje vrše prevare. Doznačena sredstva se odmah transferiraju dalje i u konačnici podižu u gotovini s nekog od računa u inozemstvu čime se pričinjava šteta pravnim osobama iz Bosne i Hercegovine.