Osman osuđen na maksimalnu kaznu za pokušaj ubistva supruge

0

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Osmana Husejnovića (34), optuženog da je prije dvije godine u brčanskom naselju Prutače hicima iz pištolja pokušao ubiti poznanika N. A.

Nakon suđenja za pokušaj ubistva i neovlašteno držanje oružja, on je pred pravosuđem Distrikta Brčko pravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam i po godina, navodi se u priopćenju Tužiteljstva Brčko distrikta.

Kako kažu, do sada najviša kazna za pokušaj ubistva, koju mu je izrekao Osnovni sud, potvrđena je pred Apelacijskim sudom koji je u cijelosti odbio žalbu optuženog na prvostepenu presudu iz januara ove godine.

“Husejnović je procesuiran i pravomoćno osuđen jer je 10. marta 2021. godine oko 3 sata u naselju Prutače, u neposrednoj blizini trgovačkog objekta Omer prom, iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na N. A. u namjeri da ga liši života ispalivši dva hica od kojih je jedan pogodio oštećenog u predjelu stomaka nanijevši mu teške tjelesne ozljede, opasne po život. Pokušaju ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom”, stoji u priopćenju.

Po okončanju istrage, Tužiteljstvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Husejnovića optuživši ga za kazneno djelo ubistva u pokušaju, te za neovlaštenu nabavku, držanje ili prodaju oružja ili bitnih dijelova za oružje.

Pored osude za ranija kaznena djela, Tužiteljstvo vodi još jednu istragu protiv Husejnovića zbog pokušaja ubistva, budući da je osumnjičen da je 4. juna ove godine u istom naselju pokušao lišiti života i suprugu R. Š., a napomenuli su kako se Osman Husejnović već nalazi na izdržavanju kazne zatvora od jedanaest mjeseci na koju je krajem prošle godine osuđen zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.