Nepismeni ljudi u RS-u polagali vozačke ispite uz plaćanje od oko 4.000 KM

0

U Republici Srpskoj, prema posljednjem popisu stanovništva, živi skoro 35.000 nepismenih, a neki od njih su čak uspjeli da polože vozački.

U stvari, kako je otkriveno u aferi “Dozvole”, oni nisu ni polagali vozački, nego su dozvole kupovali “ispod ruke” za oko 4.000 maraka.

“Naravno da redovnim putem i u legalnoj proceduri nije moguće da neko ko ne umije čitati položi vozački ispit. Može dobiti dozvolu, ali samo lopovski”, kaže za Srpskakinfo Milenko Stanetić, vlasnik jedne od najvećih i najstarijih auto-škola u BiH.

A svjedočanstvo?

Dodaje da takav lopovluk nije specijalitet samo na domaćoj sceni.

“Ima toga svuda, samo se bolje skriva”, kaže Stanetić.

Objašnjava da kandidati za vozački, po zakonu, ne moraju priložiti svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, niti bilo koji drugi dokaz da su pismeni.

“Ali, oni koji nisu pismeni, naravno, ne mogu da popune obrazac za prijavu kako treba, a ne mogu ni da pročitaju i razumiju pitanja iz teoretskog dijela ispita, niti da odgovore na njih”, kaže Stanetić.

Dodaje da je u praksi imao slučajeva da kandidati imaju teškoća sa čitanjem i razumijevanjem “testova”, bilo zbog doslovne ili zbog funkcionalne nepismenosti.

“Kada imamo takvog kandidata, pokušavamo da ga osposobimo radeći s njim jedan na jedan, ali ako ni to ne daje rezultat, moramo odustati, jer takav kandidat ne ispunjava elementarne uslove da postane vozač”, kaže Stanetić.

Navodi da se u „generaciji“ od oko 200 kandidata obično pojavi jedan nepismeni ili polupismeni, što je oko pola procenta polaznika.

“Takva je situacija danas; prije 30 ili 40 godina takvih je bilo više”, zaključuje Milenko Stanetić.

I u Zavodu za obrazovanje odraslih RS, koje je zaduženo i za polaganje vozačkih ispita i za opismenjavanje odraslih, kažu da nije moguće da kandidat „na zakonit način položi vozački ispit, ukoliko ne može samostalno da polaže ispit iz poznavanja propisa.“

U prevodu: ko ne zna da pročita testove, ne može dobiti vozačku, bar ne legalno.

Ko se na ispitu „koristi nedozvoljenim sredstvima“ može biti kažnjen zabranom polaganja u trajanju do šest mjeseci.

Od 2020. godine, navode u Zavodu, izrečene su 4 takve kazne.