napiši naslov na srpski jezik SDP sutra bira novog ministra zdravstva KS. Tri su kandidata, ali jedan je favorit

0

Skupština Kantona Sarajevo sutra će razmatrati ostavku premijera Nihada Uka, a usvajanjem bi bio otvoren put ka imenovanju nove Vlade KS.

Radi se vrhuncu trakavice rekonstrukcije Vlade KS odnosno pokušaju izbacivanja SBiH-a iz vlasti

SBiH trenutno ima dva ministra u Vladi KS – komunalne privrede i finansija, a njih bi trebali zamijeniti drugi kadrovi.

Već smo pisali da će komunalnu privredu u novoj raspodjeli dobiti Naša stranka koja će imenovati Bojana Bošnjaka na tu poziciju, dok će finansije dobiti grupa nezavisnih zastupnika i imenovat će Afana Kalamujića (ZNG).

Oni će imenovati i ministra visokog obrazovanja i to će biti Adna Bašić.

Ostali kadrovi će ostati isti, s tim da će se mijenjati i ministar zdravstva jer je Haris Vranić kazao da ne želi više biti ministar. Tu poziciju opet će popuniti SDP.

A, odluka o tome ko bi trebao sjesti na užarenu stolicu ministra zdravstva Kantonalni odbor donijet će sutra . Sjednica je zakazana u 17 sati, a prema potvrđenim informacijama Raporta – tri su kandidata.

Vranić je već predložio Ademira Spahića koji je predsjednik Upravnog odbora Domova zdravlja KS. No, njegove šansu se kako nam je rečeno – male.

Drugi je Sanjin Saračević, a treći je Enis Hasanović, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS.

Upravo Hasanović ima najveće šanse da bude predložen za ministra. Iako nema širu podršku baze, no struka i uposlenici u zdravstvu insistiraju da upravo on bude izabran za ministra zbog svojih stručnih i menadžerskih kapaciteta.