Najlepši evropski grad sa 12 reka, 21 ostrvom i stotinama patuljaka

11

Vroclav je grad u Poljskoj magične lepote, ali ne toliko poznat turistima.

– Ako tražite neku ne toliko poznatu, a opet neverovatnu destinaciju, s prekrasnom arhitekturom, niskim cenama, dobrom hranom i pregršt stvari koje možete videti, ovo mesto je zaista savršeno – otkriva Robert Dacešin u svom videu o poljskom gradu Vroclavu.

vroclav-poljska (1)
Foto: Unsplash

Nepravedno zanemaren

Putovanja s putopiscem Robertom Dacešinom su uvek slikovita, puna korisnih informacija i zabavnih doživljaja.

Ovoga puta je odlučio da svoje pratioce odvede u, kako kaže, „najlepši evropski grad u koji niko ne ide“, piše punkufer.hr.

– Iako sam do sada obišao mnoge evropske gradove, za ovaj mogu reći da je sasvim sigurno jedan od najlepših – kaže Robert o nepravedno zanemarenom Vroclavu, trećem po veličini gradu u Poljskoj, koji turistima često pobegne ispod radara.

– Ako volite da putujete, pretpostavljam da imate određen putničke destinacije koje su na vrhu vaše liste. Ako mene pitate, od destinacija na kojima još nisam bio a koje bih želeo da posetim su Peru, Filipini i Južnoafrička Republika, te još neke destinacije – počeo je Robert.

No, postoji i čar u nepoznatom.

– Ono što iskreno najviše volim je kada bez nekog posebno plana i spletom nekih životnih završim na nekom mestu o kojem i ne znam mnogo, a za koje se kasnije ispostavi da bude neko od najlepših mesta koje ćete ikada vidjeti. Baš to mi se desilo u Vroclavu.Trećem po veličini gradu u Poljskoj – rekao je.

vroclav-poljska-2
Foto: Unsplash

On je otkrio zašto ga je Vroclav toliko oduševio.

– Iako sam ranije od pojedinih prijatelja tokom studija u Bratislavi slušao koliko je grad lep, tek kada dođeš ovde uveriš se u to. Stoga ljudi, ako tražite neku ne toliko poznatu, a opet neverovatnu destinaciju, s prekrasnom arhitekturom, niskim cenama, dobrom hranom i pregršt stvari koje možete videti, ovo mesto je zaista savršeno – otkriva Robert.

U njegovom video-putopisu možete videti predivne kadrove tog grada u Poljskoj, ali i saznati neke zanimljivosti.

Reke, ostrva i mostovi

Vroclav ima čak 12 reka, 21 ostrvo i više od 300 mostova, a zbog ugodne klime i prijateljskih cena predstavlja jedan od omiljenih gradova za život u Poljskoj. Ako ne i šire.

Stari grad jedan je od najlepših u Evropi.

Robert je svoje pratioce vodio od lepe zgrade Skupštine s neobičnim satom, do katedrale s koje puca predivan pogled na grad.

Vroclav i njegovi neobični stanovnici

U šetnji gradom možete videti i stotine neobičnih stanovnika. Skulpture patuljaka koji podsećaju na neka prošla vremena.

– Patuljci su nas zasmejavali u tim teškim vremenima, i to je bila cela ideja. Prikazati apsurdnost situacije i podstaći ljude da prestanu da se boje – izjavio je poljski novinar Arkadius Forster za BBC.

vroclav-poljska-3
Foto: Pixabay

Naime, oko tridesetak kipova postavljeno je početkom 2000-ih. Sve je počelo s jednim kao spomenikom Narandžastoj alternativi.

Reč je o poljskom anti-komunističkom pokretu začetom 1980-ih godina.

Jedno od nezaobilaznih mesta je i gradska pijaca na kojoj možete osetiti duh grada, kao i isprobati neke lokalne specijalitete. Pa i naučiti ponešto poljskog, zaključio je Robert.

Pogledajte njegov prilog: