Milanović o sukobu na Bliskom istoku: Muslimani u Bosni i Hercegovini su subjektivni

0

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u utorak da ne preporučuje putovanja u Gazu i Izrael, a za Hrvate koji se nalaze ondje kaže da su ondje “vlastitom voljom” i da uvijek postoji “dio osobne odgovornosti”.

Na izvlačenju 23 hrvatska državljana iz pojasa Gaze rade hrvatski veleposlanici u Egiptu i Izraelu, rekao je u hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman, prenosi Hina.

Milanović je rekao novinarima da nema informacija o njihovom izvlačenju, kao i da ne preporučuje da se ondje putuje.

“Tamo su ljudi vlastitom voljom, svjesno otišli. Taj dio osobne odgovornosti uvijek mora postojati, s odlukama koje donosimo u životu za sebe. To je ono što vam mogu u ovom trenutku reći. Ne bih nikome savjetovao da odlazi tamo osim onima kojima je to posao”, rekao je Milanović novinarima u utorak.

“To su novinari, ali ne znam ima li naših novinara u ovom trenutku u Gazi i Izraelu. I da ima, mislim da nemaju što posebno izvijestiti jer nemaju pristup”, dodao je predsjednik.

Predsjednik je komentirao skupove podrške Palestini, a jedan je planiran za sutra u Zagrebu nakon što su isti već održani u Sarajevu i Podgorici.

“U Bosni su pretpostavljam stanovnici muslimanske vjeroispovijesti subjektivni, kao što su i židovi subjektivni. S obzirom da mi nismo ni jedno ni drugo, uz poštovanje i ljudski obzir i prema jednima i prema drugima, toliko me se to tiče. Što ja tu imam komentirati? Prije tjedan i više dana ja sam drugi u Europi rekao ono što sad svi kao navijeni pajaci ponavljaju – pravo na sigurnost i obranu je jedno, ali ne može se tragična sudbina jednog naroda smatrati nužnim zlom. Podrazumijeva se da su Palestinci u takvoj situaciji. To ne može biti tako”, rekao je Milanović.

Na pitanje o sigurnosnoj situaciji u Hrvatskoj, Milanović je rekao da “treba biti oprezan”, ali da nema prostora za zabrinutost. Hrvatski predsjednik smatra “neozbiljnim” upozorenje talijanske obavještajne službe da su ekstremističke skupine na zapadnom Balkanu prijetnja europskoj sigurnosti. “Jedna služba, jedna od njih 30 i više govori o problemima i sigurnosnim prijetnjama na teritoriju treće i četvrte države, a drugi šute, odnosno ne komentiraju ništa. Na takav način se ne doprinosi kolektivnoj sigurnosti”, rekao je.