Lekarski fitness: Vežbe da poboljšate zdravlje, osnažite srce, smršate…

4

Ruski doktor Aleksandar Šišonin, specijalizovan za rad sa starijim ljudima tvrdi da čak i samo jedna vežba može vrati u formu. Na pitanje pacijenata kako da se brzo vrate u formu nakon moždanog udara, paralize ili slomljenog vrata, doktor Aleksandar odgovara: Prednosti kretanja u borbi protiv fizičke neaktivnosti su ogromne. Čak i nakon najtežih operacija, savremena medicina insistira na tome da pacijent ustane i da hoda.

Ako su vaši zglobovi zdravi, ali je kardiovaskularni sistem slab ili ste u fazi oporavka od bolesti, savetuje se Mikulinova gimnastika. Ona se izvodi tako što stanete uspravno i onda se popnete na prste, pa se spustite na pete. Tako se “klackate” dok god možete, prateći otkucaje srca. Ubrzo ćete osetiti kako vam srce radi bolje, i moći ćete veoma brzo da hodate samostalno.

Takođe ova vežba se preporučuje svima koji dugo sede na poslu.

Međutim, ako je osoba slaba u smislu da ne može da ustane, savetuju se kontrakcije mišića. Na primer, savijete levu ruku kao da dižete bućice u stvari vi ćete stegnuti šaku i privući je ramenu, zadržati 10 sekundi u tom položaju, pa opustiti. To ponavljajte više puta sa jednom pa sa drugom rukom.

Isto tako možete celo telo da zategnete pa opustite i sve to u ritmu otkucaja srca.

Stegnite celo telo, zadržite se u tom položaju desetak sekundi pa se opustite. To je osnovni princip borbe protiv fizičke neaktivnosti.”

Ukoliko ste u mogućnosti da hodate, doktor Šišonin savetuje šetnju. On smatra da se sve tegobe mogu izlečiti šetnjom u intervalu od 50 minuta. Ako imate imalo snage da hodate, pređite danas 1 kilometar. Sutra ćete već moći da “pregurate” dva kilometra, pa zatim da se ubrzate i td.

Osnovni princip zdravog hodanja po doktoru Aleksandru Šišoninu podrazumeva: minimum 50 minuta pešačenja dnevno i to brzinom od 5 kilometara na sat (2 koraka u sekundi).

Ako želite da steknete dobru kondiciju, da poboljšate zdravlje, osnažite srce, doktor predlaže čučnjeve u kombinaciji sa šetnjom. Nađite oslonac, držite se za njega i radite čučnjeve. Na taj način ćete sačuvati zglobove, a osnažićete mišiće.

Preporuka ovog doktora je da svaki dan pređete 5 kilometara i da uradite ok 500 čučnjeva.

ordinacija.tv   Foto: shutterstock   Izvor: srbijadanas.com

.