Krijumčar pokušao da prokrijumčari 18.000 kilograma krompira prijavljujući luk

10

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, u Carinskoj ispostavi Šamac, oduzeli su 18.000 kilograma krompira i spriječili njegovo krijumčarenje u Bosnu i Hercegovinu.

Iz UIO BiH je saopćeno da je uvoznik za carinjenje prijavio pošiljku crvenog luka u količini 23.000 kilograma.

“Tokom pregleda priložene dokumentacije izražena je sumnja u vrstu i količinu robe, te je pristupljeno detaljnom pregledu pošiljke, nakon čega je utvrđeno da se, osim redovno prijavljene robe, u kamionu nalazila i roba za koju nije priložena uvozna carinska dokumentacija”, naveli su iz UIO.

Dodali su da je krompir bio sakriven na način da je na četiri zadnje palete bio natovaren crveni luk, a u ostatku pošiljke, u dubini tovarnog prostora do kojeg nije moguće pristupiti bez detaljnog istovara, pronađeno je 18 paleta konzumnog krompira ukupne težine 18.000 kilograma.

“Pretpostavlja se da je zamjena robe izvršena iz razloga što se prilikom uvoza krompira iz zemalja Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu plaća dodatna taksa u iznosu 0,10 KM po kilogramu, koja se prilikom uvoza crvenog luka ne naplaćuje”, saopćeno je.

Istaknuto je da je uvoznik prihvatio odgovornost, izdan je prekršajni nalog, a roba je trajno oduzeta i bit će prodana na javnoj aukciji organizovanoj u UIO” istaknuto je u saopćenju.