Konaković: Zakon o sudu BiH nema veze sa odnosom prema Banjaluci, ona je prelijepa

1

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, rekao je da to što nije dogovoren zakon o sudu BiH nema nikakve veze sa “odnosom prema Banjaluci”, te da se radi o prelijepom gradu koji je “za nas neupitno važan”.

“Mi kažemo Istočno Sarajevo, ona je dio Republike Srpske. Tamo je zatvor, tamo je SIPA i sasvim je logično da bude tamo sjedište Suda”, rekao je Konaković dodajući da je to isključivo iz praktičnih razloga.

On je rekao da je problem oko zakona o sudovima i to što još uvijek nema dogovora oko nadležnosti Suda BiH, te da se radi o kompleksnom zakonu I da kompromisi imaju svoju granicu.

“Kompromisi nikada neće ići na štetu Bosne i Hercegovine”, rekao je Konaković dodajući da je maksimalan kompromis bio da se formira Apelaciono odjeljenje.

Komentarišući izjavu Stevandića u vezi sa protektoratom, Konaković je rekao da je ne razumije i da isto tako može reći Stevandiću da “ide po mišljenje u Moskvu”.

“Biće sjednica Savjeta ministara BiH ali neće biti ovih velikih zakona oko kojih se nismo dogovorili”, rekao je Konaković.

Konaković je istakao i da kod Izbornog zakona BiH imperativ treba da budu presude Evropskog suda za ljudska prava i da je to isto teško pitanje oko kojeg se treba razgovarati i dogovarati.