Kazna od 50 KM za prelazak na crveno svetlo pješacima

1

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i ovog jutra nalaze se na brojnim raskrsnicama u glavnom gradu BiH gdje vode računa o sigurnosti u saobraćaju, a primjetno je da su osim vozača pod njihovom lupom i pješaci.

Tako ovog jutra policija pješake zaustavlja ukoliko je primjetno da su ulicu prešli na crveno svjetlo na semaforu i pišu im kazne. Prema Zakonu o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo, visina kazne za ovaj prekršaj je 50 KM. Ukoliko platite u roku od 8 dana, kazna se smanjuje za 50 posto piše Klix.

Pješaci trebaju biti oprezni i ukoliko prelaze mimo obilježenog pješačkog prelaza jer i za to mogu biti kažnjeni, a visina kazne je 40 KM. Također, ako platite u roku od osam dana, kazna se smanjuje za 50 posto.

Osim pomenutog, pješaci ne smiju prilikom prelaska ulice koristiti mobitel, slušalice, a kažnjavat će se i oni koji budu u alkoholiziranom stanju.

“Smatrat će se da je pješak pod dejstvom alkohola ako se odgovarajućim sredstvima i aparatima za mjerenje alkoholisanosti utvrdi da količina alkohola u organizmu iznosiviše od 0,8 g/kg ili kod kojeg se bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake promijenjenog ponašanja izazvanog dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava”, navodi se u Zakonu.

Naravno, pod budnim okom sarajevske policije prije svega su vozači koji trebaju paziti na brzinu kretanja, vezati pojas, poštovati saobraćajnu signalizaciju itd.