Kada smo bili u nevolji, Palestinci su 1995. prikupljali novac za Bosnu i Hercegovinu

6

Danas su nastavljeni snažni napadi izraelske vojske na Gazu, a prema posljednjim podacima palestinskog ministarstva zdravlja, najmanje 3.478 Palestinaca je ubijeno od početka napada.

Mnogi građani Bosne i Hercegovine iskazuju podršku Palestincima, skuplja se novac, a u nedjelju su zakazane i demonstracije koje će se održati na trgu preko puta sarajevske Vijećnice.

Palestinci su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, uprkos vlastitim problemima skupljali pomoć za građane naše zemlje.

Tomu svjedoči i članak iz Sarajevskog oslobođenja objavljenog 23. jula 1995. godine.

U članku koji prenosi izvještaj agencije Reuters navodi se kako se Palestinci odriču procenta svoje plate kako bi se osigurala pomoć za ratom zahvaćenu Bosnu i Hercegovinu.

“Palestinsko samoupravno nadleštvo, iako u velikoj novčanoj oskudici, saopštilo je danas da će svojim radnicima odbiti jedan procenat od julske plate kao svoj doprinos kampanji za prikupljanje humanitarne pomoći ratom zahvaćenoj Bosni. Predstavnik Palestinskog nadleštva za medije rekao je da će dodatni prilozi za fond pomoći biti traženi u crkvama i džamijama samoupravnih enklava Pojas Gaze i Zapadne obale – Jerihon, uprkos teškoćama sa kojima se susreću Palestinci”, piše u članku sarajevskog Oslobođenja.