Gugl isključio navigaciju u Izraelu i Gazi: Promene u funkcionalnosti

1

Kompanija “Gugl” privremeno je onemogućila saobraćaj uživo na svojim aplikacijama u Izraelu, potvrdila je tehnološka kompanija.

“Kao što smo ranije radili u konfliktnim situacijama i kao odgovor na situaciju koja se razvija u regionu, privremeno smo onemogućili mogućnost da vidimo uslove u saobraćaju uživo i informacije o prometu zbog bezbjednosti lokalnih zajednica”, rekao je portparol “Gugl mapsa”.

Portparol “Gugla” je rekao da je kompanija konsultovala nekoliko izvora među kojima su regionalne i lokalne vlasti da bi napravile procjenu.

Međutim, “Gugl” nije rekao da li će alati biti onemogućeni u Izraelu, Gazi ili istovremeno. Takođe nije navedeno da li je akcija bila na zahtjev izraelskih odbrambenih snaga. “CNN” nije uspio da dobije odgovore na ta pitanja.

Podsjetimo, “Gugl” je napravio sličan potez prošle godine nakon što je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju na Ukrajinu, prenio je “Reuters”. U Ukrajini je “Gugl” privremeno onemogućio podatke o vozilima u realnom vremenu.

Iz “Gugla” su dodali da će “svako ko uključi navigaciju do određenog mjesta dobijati rute i ETA koji uzimaju u obzir trenutne saobraćajne uslove”.

“Gugl” je kupio izraelski servis za mapiranje “Waze” 2013. i spojio oba tima proizvoda 2022. godine, prenosi “Blic”.

Instagram stranici, kao i na