(FOTO) Protesti podrške za Palestinu održani i u Zagrebu

1

 

Na trgu žrtava fašizma u Zagrebu održane su demonstracije za Palestinu pod nazivom “Skup solidarnosti s Palestinom”.

Demonstracije je najavila organizatorica skupa Emina Bužinkić koja je medijima pojasnila kako je protest dio globalnog odgovora na situaciju u kojoj se Gaza nemilosrdno bombraduje i u kojoj nevjerovatan broj ljudi gubi živote, piše Index.hr.

“Osuđujemo aparthejdski, doseljenički režim i tražimo slobodu za sve Palestince. Tražimo deokupaciju i dekolonizaciju. Imanentno zaustavljanje ovog rata. Pozivamo na mir i na uspostave slobode na palestinskim prostorima”, poručila je Bužinkić

Inicijativa se zalaže za rješenje koje ne reducira ovo pitanje na sukob Izraela i Palestine ili na jevrejsko-muslimansko pitanje jer se ne radi o vjerskom sukobu, rekla je organizatorica.

“Izrael ne želi mir s Arapima. Ta zemlja je od nastanka imala sedam ratova protiv Arapa i tri ustanka Palestinaca. Ako Evropa ne želi izbjeglice mora se prestati miješati u Bliski istok. Evropa ne želi priznati genocid nad Palestincima zbog svoje grižnje savjesti i svog odnosa prema Jevrejima”, rekao je jedan od govornika na demonstracijama.