Filip se smejao tokom izricanja presude: Osuđen na 40 godina zatvora

0

Filipu Zavadlavu na Županijskom sudu u Splitu izrečena je presuda za trostruko teško ubojstvo Marina Bobana (25), Jurice Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25) u januaru 2020. godine u splitskom Varošu. Za svako ubojstvo dobio je po 15 godina zatvora, a osuđen je na jedinstvenu kaznu od 40 godina.

Sutkinja je smatrala, a objasnila je u obrazloženju presude, kako tokom sudskog postupka nije dokazano da su žrtve bile pripadnici kriminalističkog miljea, te da je motiv ostao skriven. Napomenula je kako će on ostati tajan ukoliko ga Zavadlav sam ne otkrije.

Što se tiče njegove obrane kojom je negirao počinjenje djela, sutkinja je rekla kako je tokom suđenja upoznala njegovu verbalnu i neverbalnu komunikaciju, te kako je tokom završne riječi izgledao pompozno i kao da glumata. Smatra kako je tome bio cilj da se pokaže kao neubrojiv iako su vještačenja u više navrata pokazala kako to nije tako.

Kao olakotne okolnosti Zavadlavu su uzete činjenice da je bio bitno smanjeno ubrojiv tokom počinjena djela, kao i teške porodične okolnosti. No kao okolnosti sudsko je vijeće uzelo u obzir da je tokom počinjenja djela bio jako odlučan, brutalan, te je pokazao hladnokrvnost i ugrozio živote drugih ljudi. Tokom suđenja nije u nijednom trenutku pokazao kajanje, niti je izrazio sućut porodicama ubijenih. Čak je svoje žrtve u više navrata vrijeđao, pa ih čak nazvao i crkotinama.

Na kraju je sutkinja poručila kako je ovo ‘jedan od najbrutalnijih zločina u Dalmaciji, ali i u Hrvatskoj, te ukoliko je imao nekih problema trebao ih je prijaviti, a ne uzimati pravdu u svoje ruke. Mnoge su mu osobe nudile pomoć, ali on je nije prihvatio već je postupio na najgori mogući način.’ Dodala je kako će ‘motiv ostati skriven u psihi počinitelja, a ako ga on nije voljan otkriti možda nikada i neće biti otkriven’.

Brat Filipa Zavadlava, Stanislav čekao je ispred sudnice, htio je na izricanje presude, ali je zakasnio.

Filip Zavadlav na sud je došao obrijane glave, u mornarskoj majici i smješkao se prilikom izricanje presude. Tokom čitanja presude kimao je glavom u znak neodobravanja presude i visine kazne. Sutkinja je pola sata čitala obrazloženje, a Zavadlav se pokušavao javiti za riječ dižući dva prsta u zrak. No sutkinja ga je odbila i samo mu je rekla: ‘Gotovo je’.