Eterična ulja za lečenje kancera i ublažavanja posledica jakih zračenja i hemoterapije

7

Nećemo slagati a ni preterati ako kažemo da je rak postao najopasnija bolest i svakako najveći strah današnjice. Ljudi su postali opsednuti prevencijom, lečenjem i metodama ublažavanja posledica, da je postalo teško razdvojiti šta je tradicionalna medicina a šta alternativne metode.

U ekspanziji bolesti lekari i naučnici se udružuju kako bi pronašli lek ali i načine da se ublaže posledice jakih zračenja i hemoterapije.

Poslednjih godina naučnici ispituju uticaj esencijalnih ulja na lečenje raka, naročito ispitujući njihov uticaj na zdrave ćelije i zdravlje opšteg organizma. Nakon nekoliko godina istraživanja sve se glasnije čuje da esencijalna ulja treba da postanu deo zvanične medicine i možda nedostajuća karika u lečenju raka. Utvrđeno je da se mogu konzumirati u vidu kapsula, kao pravo ulje i inhalacijom, dok je za neke vrste ulja neophodno kombinovati ih sa nekim sličnog dejstva ili sa nekim od baznih ulja kao što je maslinovo ili kokosovo.

Kako su naučnici utvrdili, neka od ulja mogu doslovce pomoći u smanjivanju ćelija raka i njihovom nestajanju, druga su odlična za smanjivanje simptoma i posledica bolesti nastalih od lekova i tretmana kojima se tretira rak dok su treća pomoćno sredstvo za smanjivanje pratećih oboljenja i simptoma za primarnu bolest. Neka od njih deluju jedino u sadejstvu sa drugim vrstama ulja, zbog čega je dobro kombinovati ih, ali isto tako svaki pacijent bi trebalo sam da nađe najpovoljniju kombinaciju ulja koja mu prija i od koje mu je sasvim sigurno bolje.

I ne samo da naučnici utvrđuju dejstvo ulja na organizam, već i načine kako svako od njih deluju na rak, pa su napravili i spisak ulja i kako oni pomažu. Neki od njih su već poznati po svom dejstvu, dok za neke verovatno i prvi put čujemo, ali nije na odmet spomenuti da postoje i kako se koriste.

Eterično ulje žalfije

 – kako kaže nauka, godine 2015 izvršeno je ispitivanje ovog ulja i utvrđeno je da sadrži naročitu supstancu koja sprečava rast i razvoj ćelija raka i ubrzava njihovo umiranje. Naročito je dejstvo ovog ulja snažno na ćelije raka dojke, sudeći po ovoj studiji. Kantarionovo ulje zabeleženo je kao snažan antioksidans i ima veoma brzo dejstvo na ćelije raka.

Eterično ulje tamjana

– već smo pisali o svim karakteristikama ovog ulja, a kada je njegovo dejstvo na rak u pitanju ono ne samo da uništava ćelije raka, već pomaće vitalnosti i jačanju okolnih zdravih ćelija organizma. Najviše studija urađeno je na dejstvo na ćelije raka jajnika, ali sasvim se dobro pokazao i kod raka bešike, debelog creva, dojke, kože i pankreasa. Ovo ulje je pokazalo i odlično dejstvo kod nekih pratećih efekata određenih tipova raka. Oboleli od raka na mozgu, na primer, imaju otok na mozgu nakon odstranjivanja tumora koji može smanjiti ovo ulje.

Eterično ulje lavande

– ovo divno mirišljavo ulje zapravo je pravi borac protiv slobodnih radikala izazvanih toksinima, zagađenjima i ostalim spoljnim uticajima. Odličan je kao prevencija nastanka raka ali i kao lek. Istraživanja u Kini i Rumuniji pokazala su da je nivo enzima koji deluju kao antioksidansi značajno povećan u organizmu već posle prvog dana uzimanja ovog ulja koje se može konzumirati i inhalacijom.

Eterično ulje limunove trave

– prva istraživanja veoma optimistično obećavaju visoke rezultate u lečenju čak 12 tipova raka kod ljudi.

Eterično ulje mente

 – iako su istraživanja o njegovom dejstvu na ćelije raka tek u začetku, istraživanja iz 2014 pokazuju da odlično deluju na simptome kao prateće uz rak i hemoterapiju, a u cilju oporavka organizma i jačanja imuniteta.

Eterično ulje timijana

– još 2010 godine utvrđeno je da ovo ulje pomaže u lečenju raka prostate, bubrega i dojke, dok ostala dejstva još nisu do kraja razjašnjena. Poznato je da odlično deluje u izbacivanju toksina iz organizma, što dalje može voditi i u lečenje raka izazvanog slobodnim radikalima iz ovih toksina.

I na kraju nekoliko važnih napomena. Ulje je samo pomoć i dodatak na zvanične lekove i tretmane. Oni su zapravo onaj stimulans koji treba da podstakne telo da stvara otpor na bolest, nešto kao prirodna dopuna prirodnog imuniteta, zato ga ne treba uzimati samog, već samo uz ostale metode. Sva istraživanja koja su spomenuta u tekstu izvršena su u laboratoriji na miševima, a ne na ljudima, tako da ne postoje zvanični podaci o efektima ulja, iako su u laboratoriji pokazali visok nivo delovanja.

 Izvor: kodren.com

.