Dodik je uspeo: Oborena odluka Predsedništva Bosne i Hercegovine

5

 

Narodna skupština manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS donijela je odluku da podrži veto člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović na odluku ovog državnog organa.

Nakon duge rasprave, tokom koje je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik proklinjao svoje kolege koji ne planiraju glasati za veto, a Cvijanović je molila zastupnike za pozitivan glas, usvojen je veto članice Predsjedništva BiH.

Na posebnoj sjednici NSRS bilo je potrebno 56 zastupnika kako bi veto bio podržan, a ukupno je glasalo 66 zastupnika u ovom zakonodavnom tijelu.

Ovim potezom, oboren je zaključak kojeg je donijelo Predsjedništvo BiH o neustavnom djelovanju vlasti u RS-u.

Podsjetimo, za njega su na sjednici Predsjedništva BiH glasali Željko Komšić i Denis Bećirović, dok je protiv glasala Cvijanović. Zatim je pokrenula pitanje zaštite vitalnog entitetskog interesa, te je prema proceduri, nakon glasanja u NSRS, zaključak oboren.

Komšić i Bećirović su podržali zaključak u kojem se govorilo o neustavnom djelovanju vlasti u manjem bh. entitetu, te da njihovi potezi predstavljaju prijetnju po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu.