Dnevnica za berbu mandarina je 50 evra

0

Hercegovina, poznata po svojim prekrasnim pejzažima i plodnim poljima, sada je u središtu berbe mandarina, koja pruža prilike za radnike. U Ljubinju, kao i u cijeloj Hercegovini, nedostatak radne snage postaje sve veći problem, a jedan od ključnih faktora je razlika u zaradama između domaćih i drugih regija.

U vrijeme obimnijih radova, poput berbe mandarina, teško je pronaći nadničare u Hercegovini jer mnogi odlaze u primorske krajeve ili zapadnu Hercegovinu gdje su zarade primamljivije.

Berba mandarina sada je u punom jeku, a radnici mogu očekivati dnevnicu od 50 eura, uz dodatke za prevoz, smještaj i hranu.

Dragoljub Sorajić, šef Odsjeka za privredu opštine Ljubinje, ističe da je berba mandarina dobro plaćena, što privlači radnike. Međutim, to stvara i nove izazove.

Kaže da u Ljubinju ima slučajeva da cijela četvoročlana porodica iz Ljubinja odlazi na berbu mandarina, jer tamo imaju čiste zarade 200 eura, s obzirom na to da ne plaćaju ni hranu, ni gorivo za odlazak i povratak kući, gdje samo prespavaju, ali se onda suočavaju s drugim problemom, u kome domaće njive zarastaju u korov, jer ne dobijaju nikakve subvencije.