ČIME SE SVE BAVE VLASNICI/ Bolje da to rade nego da se drogiraju: Kako posluju sankcionisane firme djece Milorada Dodika?

1

Igor Dodik je vlasnik firme Leomax International u Banjoj Luci čija je osnovna djelatnost trgovina i vrijedna je oko 55.000 eura

U bh. entitetu u kome je najniža penzija 275 maraka, odnosno oko 140 eura, a minimalna plaća 700 maraka (357 eura), javna pomoć se dodjeljuje djeci “istaknutih” političara, piše RSE.

Tako je Igor Dodik, sin Milorada Dodika, proruski orijentisanog predsjednika Republike Srpske, 2008. godine dobio kredit u vrijednosti od tri miliona maraka (oko 1,5 miliona eura). Kredit je dobio od Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske, pokazuje baza podataka o plasiranim kreditima ove institucije.

Radi se o banci u koju je deponovan novac dobijen od prodaje nekadašnjih državnih preduzeća.

Pored toga, Igor Dodik i njegova sestra Gorica su vlasnici još tri kompanije koje se bave uzgojem voća i jednog restorana. Ukupno, ove firme su vrijedne oko 7,5 miliona eura.

Dodikova djeca i njihove firme su od prije tri dana na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država.

U obrazloženju je navedeno da njihove firme dobijaju “javnu pomoć kroz preferencijalni tretman, kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice”.

Navedeno je i da su od 2021. Igor i Gorica mnogo više umiješani u političke i poslovne aktivnosti u RS-u, što je, kako navode iz Ministarstva trezora SAD-a, “prouzrokovalo zabrinutost da RS sve više liči na porodični biznis Dodikovih nego na politički entitet u sklopu Bosne i Hercegovine”.

Saopćeno je i da su mnogi strani investitori podozrivi kod ulaganja u RS jer “vjeruju da će bilo kakva finansijska pomoć vjerovatno ići Dodiku i njegovoj porodici umjesto institucijama RS-a”.

Ove sankcije znače da je njihova imovina koja se nalazi u SAD-u (ukoliko je imaju) blokirana, te su američkim državljanima zabranjene sve transakcije koje uključuju imovinu sankcionisanih osoba, osim ako OFAC nije izdao dozvolu ili izuzeće.

Firma čiji su suvlasnici Igor Dodik i Mirko Dobrić Fruit Eco bavi se voćarstvom, a od 20. oktobra je pod sankcijama SAD-a.

Dodik poručio: Izborom Denisa Bećirovića lakše ćemo se odcjepiti, uraditi ono što moramo!

Ona je dijelom formirana novcem od privatizacije u Republici Srpskoj, kroz kredit Investiciono-razvojne banke (IRB) tog bh. entiteta dok je njegov otac Milorad Dodik bio premijer.

On je dodjelu entitetskog novca kroz kredit vrijedan 1,5 miliona eura pravdao riječima “bolje da moj sin nešto radi nego da se drogira”.

Vrijednost firme se procjenjuje na oko 5,26 miliona eura, a osnivački kapital je iznosio oko tri miliona eura. Firma se kreditno zadužila 2008. godine za 1,53 miliona eura na 15 godina uz grejs period od pet godina kod IRB RS.

Nijedna od četiri sankcionisane firme, prema registru javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, nije poslovala sa državnim, entitetskim ili lokalnim institucijama. Podaci o tome sa kime ove firme posluju nisu javno dostupni.

Igor Dodik je vlasnik firme Leomax International u Banjoj Luci čija je osnovna djelatnost trgovina i vrijedna je oko 55.000 eura.

Gorica Dodik, Miloradova kći, vlasnica je firme Agro Voće iz Laktaša koja se bavi uzgojem voća, a vrijedna je 1,25 miliona eura. Bila je suvlasnica apoteke Green Line s Ninom Škrbić, kćerkom bivšeg ministra zdravlja RS-a Ranka Škrbića. Ta firma je likvidirana.

Igor i Gorica Dodik suvlasnici su i firme Global Liberty čija je osnovna djelatnost, takođe, voćarstvo, i vrijedna je oko 60.000 eura.

Gorica Dodik je s Igorovom suprugom Ivanom Dodik suvlasnica restorana Agape u robnoj kući Boska u Banjoj Luci.

Goricin suprug Pavle Ćorović vlasnik je firme Agro Destil vrijedne oko 1,13 miliona eura s osnovnom djelatnošću destiliranja alkohola. Ćorović je u maju 2023. registrovao i firmu Monte Block čija je osnovna djelatnost izgradnja zgrada.

Spasoja Zeljković, suprug Dodikove sestre Bogdane, vlasnik je firme Interkont-Komerc vrijedne oko 1,5 miliona eura.

Srđan Traljić iz Transparency Internationala BiH kaže za RSE kako je u vrijeme kad je IRB RS dala kredit Igoru Dodiku, te kada je njegov otac bio entitetski premijer, politika imala mnogo više utjecaja na njen rad.

IRB RS nije klasična banka koja podliježe kontroli entitetske Agencije za bankarstvo, već je riječ o fondu u koji se slijevao novac od privatizacije.

– Ministri u Vladi RS-a sjedili su u Kreditnom odboru. Jedan od zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) i Svjetske banke (WB) bio je da se makne taj politički utjecaj i da se ministri isključe – podsjetio je Traljić za RSE.

Traljić je kazao kako danas plasman ide preko komercijalnih banaka, te da je, prema izvještajima banke, “mnogo bolja” naplata, nego u tom periodu kad se zbog slabe naplate stvorio minus, jer su se tad “krediti dijelili po političkoj liniji firmama koje nisu imale pokriće”.

– Bivšem premijeru RS Aleksandru Džombiću sudi se zbog kredita za Energoliniju koja je bila kćerka firma Fabrike glinice Birač. IRB RS danas prodaje ta nenaplativa potraživanja – dodao je Traljić, objavio je RSE.

(DEPO PORTAL/mm)