Bosanac (44) švercao drogu iz Rotterdama u BiH pa plakao na sudu: Nisam znao šta tačno prenosim

1

Državljanin BiH (44) osuđen je juče na tri godine i tri mjeseca zatvorske kazne nakon što je u maju mjesecu uhvaćen sa više od 15 kilograma droge koju je prenosio iz Rotterdama u Bosnu i Hercgovinu.

Ovako relativno blagu kaznu dobio je jer je sve priznao na sudu, ali i zbog, kako kaže, teške životne priče.

“Moj cijeli život je jedna velika bol”, rekao je ovaj 44-godišnjak, obaćajujući se sudiji kroz suze. On kaže da nije znao šta tačno prenosi, iako je pretpostavljao da je riječ o zabranjenim supstancama. Za taj posao je trebao da dobije 3.000 eura koje bi iskoristio za operaciju. Međutim, sve mu se srušilo kada ga je policija zaustavila na odmorištu Pepenhoven i na rukama detektovala tragove kokaina.

On je priznao da je na popustio pred nagovaranjem prijatelja da upozna dilera droge kojeg poznaje. Posle izvjesnog oklijevanja, postignut je dogovor; Obećana mu je cifra od 3.000 eura za transport deset kilograma iz Rotterdama u Bosnu.

Međutim, otkriće do kojeg je carina u Kelnu došla 8. maja tokom pregleda vozila na odmorištu Pepenhoven značajno je premašila ovu količinu: iako nisu pronašli kokain, u automobilu su uspjeli da nađu 14 kilograma amfetamina, kilogram heroina i 24.000 eura lažnog novca. Sve je bilo dobro sakriveno u bunkeru za drogu, koji su istražitelji pronašli zašrafovan ispod tapacirunga kod suvozačevog sjedišta.

Međutim, okrivljeni je naveo da ne zna šta se krilo u dvije žuto-bijele plastične kese. Jedino mu je bilo jasno da je u pitanju ilegalna droga. Pred sudom je rekao da je ovo “kurirsko putovanje” bilo prvo u životu.

Blaga kazna je prvenstveno zbog priznanja 44-godišnjaka i njegovog nimalo lakog života. Pored toga, važno je bilo i primjerno ponašanje koje je optuženi pokazao u pritvoru, prenose Nezavisne.