Bijeljinčani uhapšeni u noći likvidacije inspektora ostaju na slobodi

7

Okružni sud u Bijeljini donio je konačnu odluku, tako da na slobodi definitivno ostaju Bijeljinci Deni Savić, njegov brat Bojan Savić i Dejan Šarić, koji su osumnjičeni da su nakon zločina pokušali pomoći Brčaku Nikoli Kokanoviću, kojeg terete za ubistvo bijeljinskog policijskog inspektora Nenada Markovića (38).

Kako saznaju “Nezavisne novine”, Okružni sud u Bijeljini je odlučio i o najnovijoj žalbi Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, koju je odbio. Potvrda tome stiže iz bijeljinskog tužilaštva.

“Tužilaštvo je za 48 sata, koliko je imalo roka od hapšenja osumnjičenih, pribavilo dokaze koje po stavu ovog Tužilaštva pružaju pouzdan osnov za zaključak da u početnoj fazi istrage postoji dovoljno dokaza za postojanje osnovane sumnje za određivanje pritvora. Osumnjičeni ostaju na slobodi, a Tužilaštvo nema nikakvo pravno sredstvo za pobijanje odluke Okružnog suda u Bijeljini”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Okružnog javnog tužilaštvo Bijeljina.

Saviće, Šarića i Kokanovića terete da su u noći između 1. i 2. oktobra oko 23.50 vozilom došli u klub JIL, u kojem su u tom momentu bili Marković i suspendovani policajac Dalibor Bošnjaković.

Marković je nakon toga ubijen, a osumnjičeni su nedugo zatim uhapšeni. Potom bijeljinski sud, rješenjem od 4. oktobra, pritvara Kokanovića, ali i trojicu Bijeljinaca, u trajanju od mjesec dana. Međutim, tu nije stavljena tačka na pritvor.

Naime, na to rješenje uložena je žalba branilaca Bijeljinaca i ona je uvažena, te Sud donosi novo rješenje, 9. oktobra, kojim se ukida rješenje od 4. oktobra, te se predmet vraća sudiji na ponovno odlučivanje.

Okružni sud u Bijeljini 10. oktobra ponovo odlučuje da se određuje pritvor Bijeljincima. Ponovo, žale se advokati osumnjičenih, a žalbe su im uvažene, te Okružni sud u Bijeljini donosi novo rješenje, 13. oktobra, kojim se ukida rješenje od 10. oktobra i predmet vraća ponovo sudiji na odlučivanje.

Najnovije rješenje, doneseno 17. oktobra, glasi: Odbija se prijedlog za određivanje pritvora Savićima i Šariću, te se oni odmah puštaju na slobodu. I na to rješenje žalilo je Tužilaštvo, ali je Sud ostao pri svom stavu.

Podsjetimo, prema tvrdnjama Tužilaštva, Kokanović, Savići i Šarić su kobne večeri zajedno ušli u objekat pri čemu su Kokanović i Deni Savić krenuli u pravcu toaleta, kako bi pronašli Markovića i Bošnjakovića, dok su se Bojan Savić i Šarić smjestili za sto do ulaznih vrata.

Kokanović i Deni Savić su, dodaje se, u jednom momentu primijetili Markovića i Bošnjakovića, te im je jedan od njih dvojice rukama poslao znakovnu gestikulaciju, a zatim su nastavili kretanje prema izlazu. Kokanović je, dodaje se, imao namjeru da ubije i Bošnjakovića.

“Nakon što je Marković otvorio vrata i zakoračio da izađe ispred kluba, dok je za njim izlazio i Bošnjaković, a Bojan Savić i Dejan Šarić bili odmah iza njihovih leđa, Kokanović je iz neposredne blizine u Markovićev lijevi dio prsa, iz pištolja marke ‘Crvena Zastava’, ispalio dva hica usljed kojih je Nenad pao na trotoar, a zatim okrenuo pištolj u pravcu Bošnjakovića povlaćeči nekoliko puta obarač, pri čemu je zatvarač bio u zadnjem položaju usljed nedostatka metaka ili blokiranja oružja”, navodi se u Rješenju Suda kojem je bio određen pritvor osumnjičenima.

To je sve Deni Savić, kako se navodi, posmatrao, a onda zamahnuo desnom nogom kako bi Bošnjakovića udario. Uslijedila je bježanija.

“U tom trenutku se Kokanović uputio prema podzemnoj garaži stambene zgrade gdje je trebao odbaciti pištolj i garderobu, dok su se preostala trojica, iako svjesni da pomažu Kokanoviću da ne bude otkriven, uputila prema hotelu”, navodi se u sudskom rješenju.

Ušli su, dodaje se, u sporednu ulicu, paralelnu sa ulicom i mjestom gdje je trebao biti pokupljen Kokanović.

“Blizu kontejnera za smeće od sebe su odbacili tri pištolja, a zatim se uputili prema ulici kako bi obezbijedili prevoz za dalji bijeg”, navodi se u Rješenju.

Kokanović je, ističe se, u međuvremenu uhapšen, a oni su se uputili u jedno naselje gdje su trebali da se sastanu sa advokatom, ali su i oni na parkingu uhapšeni.

Osumnjičeni su, naglašano je, sve vrijeme prije ubistva, dok su se kretali gradom i u samom objektu, imali spremno oružje kod sebe.

Osumnjičeni Kokanović, inače sin narodnog poslanika Zorana Kokanovića, policiji je poznat i od ranije, a iza sebe ima i nepravosnažne presude. Iza Markovića su ostali ožalošćeni roditelji, supruga i sin.