Alisa Mutap i Hasan Dupovac se žalili: Prevelika nam je kazna

0

Alisa Mutap Ramić i Hasan Dupovac žalili su se na zatvorske kazne koje su dobili u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, a zbog skrivanja dokaza i načina na koji je stradao Dženan Memić.

Podsjetimo, Alisa Mutap Ramić je dobila dvije i pol godine, a Hasan Dupovac tri godine zatvora u presudi koja je objavljena krajem jula.

Kako je za Klix potvrdio advokat porodice Memić Ifet Feraget, pismeni otpravak presude sve strane su dobile krajem prošlog mjeseca, a nakon toga je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu tražeći veće zatvorske kazne.

Odbrane su tražile produžetak žalbenog roka koji iznosi 15 dana pa su dobile dodatnih 15 u toku kojeg su također predale žalbu, potvrđeno je iz Suda BiH. U ime Mutap Ramić žalbu su uložili njeni advokati Nina Kisić i Goran Dragović, dok su u ime Dupovca žalbu predali njegov advokat Ermin Gačanović i lično Dupovac.

Mutap Ramić je osuđena zbog davanja lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Memića u februaru 2016. jer je sve vrijeme govorila da ima amneziju. Apelaciono vijeće je, čitajući obrazloženje, reklo da se krivično djelo davanje lažnog iskaza može počiniti i šutnjom. S druge strane, Dupovac je osuđen zbog produženog krivičnog djela zloupotrebe položaja. Vijeće je utvrdilo da je prekoračio službene ovlasti i povrijedio službene dužnosti.

Osim njih, u optužnici su bili Alisin otac Zijad Mutap, policijski službenik Josip Barić i hotelski recepcionar Muamer Ožegović. Oni su oslobođeni optužbe. Na izricanju presude pojavio se samo Ožegović.

Podsjetimo, svi optuženi su u novembru prošle godine prvostepenom presudom oslobođeni krivice u predmetu kojeg je vodio sudija Branko Perić.